כסף משמעות ואושר
- Nili Peretz
- 13 באוג׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 22 באוק׳ 2024
כשאתם קמים בבוקר, מה הדבר הראשון שבאמת מניע אתכם, הרצון לעשות כסף? להתפרנס? להרוויח כדי לשלם את החשבונות?
או שאולי מה שמניע אתכם זו משמעות? הרצון להשפיע, להוסיף ערך, ליצור משהו חדש, לגעת בחיים של אנשים, להשאיר חותם?
התשובה חשובה, כי אם כל מה שמניע אתכם זה כסף, אז באופן פרדוקסלי, יכול להיות שדווקא בגלל זה אתם עדיין במרדף הבלתי פוסק אחריו.
מצד שני, החדשות הטובות הן שהמעבר מהישרדות כלכלית לשפע לא עובר בהכרח רק דרך התמדה בעבודה, כישרון או מעמד, אלא גם ובעיקר דרך הבחירה שלנו לחיות חיים מלאי משמעות, השפעה ויצירה, תוך מתן ערך וסיפוק.
איילון מאסק, אחד היזמים הנועזים בעולם, הודה באחד הראיונות עמו שהגורם המניע אותו בעסקיו הוא הרצון להשפיע על האנושות לטובה.
מאסק אינו היחיד. יזמים רבים אחרים, כמו למשל היזמים שהקימו את חברת המשקפיים המצליחה WARBY PARKER או הישראלי אדם נוימן אשר הקים את WE WORK, הודו אף הם בהזדמנויות שונות כי הכוח שמניע אותם הוא הרצון להפוך את העולם למקום טוב יותר.
באחד הראיונות עם אדם נוימן הוא סיפר שכאשר הגיע לאמריקה מישראל היה לו חלום להפוך לעשיר, אבל זה לא קרה כל כך מהר. היו לו לדבריו מספר שנים של "תפרנות", וכאשר התחיל לצאת לדייטים עם מי שהפכה לימים לאשתו, אפילו לא היה לו כסף להזמין אותה לארוחת ערב.
עד שהיא אמרה לו ערב אחד: "בוא נפסיק לדבר על כסף כי ממילא אין לך, ובמקום זה נתמקד בדרך שהעסק שלך יכול לקדם ערכים של אושר, מימוש וקהילה. אם הכסף צריך להגיע, הוא יגיע בעקבות אלה, ובינתיים,לפחות נהנה מהדרך."
כל היתר זו כבר היסטוריה. WE WORK הספיקה בינתיים לייצר הפסדי ענק, אולם השווי שלה, בסביבות ה-20 מיליארד דולר, ביחד עם כ-280 סניפים שיש לה ברחבי העולם ועם יותר מ-5000 עובדים, מוכיחים שהמשקיעים עדיין מאמינים בדרך של נוימן.
הסופר המצליח, היזם והבלוגר Dave Asprey, ראיין יותר מ-450 יזמים עשירים ומצליחים בקנה מידה עולמי. בספרו החדש Game changers הוא מסכם ואומר שהכוח המניע אנשים עשירים אינו הצורך או הרצון בכסף, אלא התלהבות היצירה, התשוקה להשפיע, והרצון להפוך את העולם למקום טוב יותר. הכסף לדבריו הוא רק תוצר לוואי של התשוקה להשאיר חותם.
החזון של בעלי השפע מושך אותם קדימה, כך שזה לא מרגיש כמו עבודה, אלא יותר כמו משחק שאוהבים לשחק. תחושת המשחק היא זו שמייצרת אושר סיפוק ושמחה.
וזה מביא אותנו לקשר בין כסף, משמעות ואושר.
רבים מסתובבים בעולם עם מודל אושר שגוי.
לפי מודל זה, רק כאשר יהיה לנו את כל הדברים שאנחנו חולמים עליהם...רק אז נהיה מאושרים.
לפי זה, האושר ממתין לנו איפה שהוא בעתיד, והוא תלוי בהרבה גורמים שצריכים לקרות קודם לכן. מוכר?
אבל הפסיכולוגיה של ההצלחה והשפע היא הפוכה.
אושר קודם לעושר, לא רק במילון העיברי.
אושר קודם לעושר במציאות.
השמחה בתהליך ה"משחק", ביחד עם ערך, השפעה ומשמעות, הם אלו שבמקרים רבים מביאים גם את השפע החומרי.
יצירת מציאות של שפע כלכלי או שפע של הזדמנויות קשורה, בין היתר, ביכולת שלנו להיות שמחים, מסופקים, ומרוצים בזמן הווה, כאן ועכשיו. פשוט לא?
אז תעצרו לרגע ותשאלו את עצמכם: ממה אני מרוצה כעת? מה גורם לי לשמוח?
ותקחו את זה אפילו עוד צעד אחד קדימה ותשאלו את עצמכם: איך אכניס את השמחה הזו לפעילויות היומיות שלי כדי להפוך את מרוץ העכברים לחוויה של אושר?
מבחינה נוירולוגית זה גם נכון לנו לפעול כך.
אנרגיה של הישרדות כלכלית ותלות בכסף היא אנרגיה של פחד. היא מכווצת אותנו ומביאה עוד חוויות מאותו סוג, חוויות מכווצות, חוויות של חסר. לעומתה, אנרגיה של התלהבות ותשוקה להשפיע, לעשות וליצור, היא אנרגיה של התרחבות ושגשוג, והיא מושכת עוד ועוד אנרגיה מאותו סוג.
אם אנחנו רוצים לחוות את העולם דרך "המשקפת" של הצלחה ושפע, אנחנו חייבים למצוא בתוכנו מניע גבוה, שיצית בנו התלהבות, יצירה ותשוקה, גם ללא תלות בכסף.
נכון שלפעמים זה מאתגר, כי אי אפשר הרי לעמוד בקופה של הסופרמרקט, ולשלם עבור עגלת הקניות עם כרטיס אשראי של "ויזה תשוקה" או "מסטרקארד התלהבות" (בינתיים לפחות), אולם בסופו של דבר הבחירה בגישה כזו, למרות האתגרים שהחיים מזמנים לנו, יכולה להיות אבן הפינה במסע שלנו אל השפע.
אז תחשבו שוב, מה מניע אתכם בבוקר, כסף או משמעות?
Comments