top of page
חיפוש

איך להמציא את עצמנו מחדש בעידן של חוסר ודאות?

  • Nili Peretz
  • 13 באוג׳ 2024
  • זמן קריאה 6 דקות

עודכן: 26 באוג׳ 2024

רוחות של שינוי באוויר, וחוסר הוודאות הפך לוודאות החדשה.

איך אנחנו מרגישים עם זה?

כאשר המציאות משתנה בקצב מסחרר, ואין שום דרך לדעת כיצד יראה העתיד, אפילו בשבוע הבא, זוהי הזמנה להתבוננות פנימית כדי למצוא מקור חלופי לתחושת היציבות. כי כשאין אחיזה ממשית בחוץ, החיבור הפנימי הופך להיות קריטי.

ואז צצות שאלות. האם נוכל להמשיך לעשות את מה שעשינו עד היום? ואם כן, אילו שינויים והתאמות, בכל זאת, ידרשו מאיתנו?

וגם אם נצליח לשחזר את ההיסטוריה בשינויים קלים, האם זה יספק אותנו באותה מידה?

השאלות האלה הן חשובות, ואני מניחה שאפילו שאלת את עצמך אותן בחודשיים האחרונים, נכון? אבל אני רוצה להציע נקודת מבט נוספת.


במקום לרצות לחזור באוטומט לחיים הקודמים שלנו, אולי כדאי לבדוק עם עצמנו באיזו מידה באמת מימשנו ב"חיים שלפני" את הפוטנציאל שלנו?

באיזו מידה חיינו בהתאמה לרצונות העמוקים ביותר שלנו? ועד כמה, אם בכלל, חלקנו את המתנות שלנו, הכישורים והתשוקות שלנו עם העולם?

התשובות לשאלות הללו נמצאות אצל כל אחד מאיתנו עמוק בלב.

אם הייתי מבקשת מכם לתת ציון של 0-10 לכל אחת משלוש השאלות, מה הציון הכולל שהייתם נותנים לעצמכם? המקסימום הוא 30 נקודות ב"מבחן הפנימי" הזה.

ככל שהתוצאה האישית רחוקה מהמקסימום, אז אולי יש פה הזדמנות.

אולי יש פה הזדמנות לסיבוב נוסף, להמציא את עצמנו מחדש.


אבל איך עושים זאת? איך ממציאים את עצמנו מחדש באמצע החיים, כשהעתיד אינו ידוע?

הנה 5 תובנות שיסייעו לכם במסע להמציא את עצמכם מחדש, ובמיוחד בתקופות של חוסר ודאות. תובנות אלה סייעו לי, וממשיכות לסייע לי בכל יום במסע שלי להמציא את עצמי מחדש.


1. "תשכחו" את מה שאתם יודעים

כדי להמציא את עצמכם מחדש אתם חייבים להניח בצד את מה שאתם "יודעים" על עצמכם ועל החיים. אחד המאפיינים של אנשים שממציאים את עצמם מחדש, זה היכולת שלהם "לשכוח" את מה שהם יודעים, לטובת מה שהם עוד לא יודעים. רובנו שבויים של הגדרות, מותגים, תארים, תעודות וסטטוסים שהענקנו לעצמנו, או שאחרים העניקו לנו.

אבל כדי להמציא את עצמנו מחדש, אנחנו צריכים לאמץ מיינדסט נקי מדעה קדומה. מיינדסט רענן, כזה שיש בו סקרנות, פליאה וגילוי מחדש, כלפי עצמנו וכלפי החיים.


ג'ף בזוס, היזם ונשיא אמזון, ידוע בתור אדם שממשיך להמציא מחדש את עצמו ואת החברה בניהולו כבר כמעט 30 שנה. בזוס משתמש במושג זן בודהיסטי בסיסי, BEGINNER MINDSET, "מיינדסט של מתחילים".

אנשים עם מיינדסט של מתחילים נשארים פתוחים לאפשרויות חדשות ולא נאחזים בקיים. הם יוצאים באומץ לדרך חדשה תוך גישוש, ניסוי וטעייה.


אני זוכרת את עצמי בתקופה שהחלטתי אחרי 12 שנה כעורכת דין, סנגורית של עבירות "צווארון לבן", להמציא את עצמי מחדש. התעוררו בי אז הרבה ספקות פנימיים: מה יהיה עם כל ההשקעה שהשקעתי? התעודות? התארים? הניסיון? הידע המיוחד? את כל זה אאבד לטובת הלא נודע?

אבל האמת היא שאנחנו לא מאבדים שום דבר. גם אם אנחנו מרפים לרגע מהקיים, כדי לגלות את החדש, דבר לא הולך לאיבוד בדרך. כל האיכויות שצברנו ב"גלגולים" המקצועיים השונים ממשיכות איתנו, רק בדרכים חדשות. יותר מכך, אפשר להביא את כל היכולות האלה גם לכיוונים חדשים.


הרבה עסקים מוצלחים ורעיונות אדירים נולדו לעולם על ידי יזמים שהיו "טירונים" בתחום שבו פרצו דרך. החופש של אותם יזמים מהצורך "לדעת הכל", ביחד עם האומץ שלהם לפעול מחוץ לתחום המומחיות, פתחו בפניהם דלתות לרעיונות חדשניים, תוך שימוש ביצירתיות, אינטואיציה ואלתור.

בכך הם לא רק המציאו את עצמם מחדש, אלא אף שינו את כללי המשחק עבור כולנו. וזה לא חייב להיות המצאות גדולות, כי לפעמים אפילו טוויסט קטן בעלילה יעשה את כל ההבדל עבורכם.

אז תתחילו "לשכוח" את מה שאתם יודעים, כדי לגלות דברים חדשים על עצמכם ועל החיים.


2. האם אתם רואים את עצמכם כ"מרובי כשרונות", Multi-talented ?

כולנו נולדנו עם הרבה כשרונות, איכויות ומתנות. אבל משהו השתבש בדרך. במהלך השנים התרגלנו לחשוב שסוד ההצלחה הוא פיתוח מומחיות ספציפית. למדנו לחשוב שכדאי לנו לבחור תחום אחד מרכזי, ולהתמקצע בו, ורצוי שהוא גם יהיה פרקטי (במקרה שלי, 12 שנה כעורכת דין).


כתוצאה מכך, "הרדמנו" הרבה פעמים חלק מהכשרונות שהגענו איתם לעולם. התחלנו להאמין שהכשרונות "הצדדיים" האלה מיותרים ולא רלוונטיים לתחום בו בחרנו להתמחות. הזזנו אותם הצידה לקטגוריית "תחביבים", או שפשוט ויתרנו עליהם.

אולי אהבתם פעם לצייר, לפסל או לנגן. אולי יש לכם כישרון משחק, בישול, שירה, עיצוב, כתיבה, צילום, המצאת פטנטים, או כל דבר אחר, אשר עד עכשיו חשבתם שהוא "לא פרקטי", ולכן זנחתם אותו.


אבל החדשות הטובות הן שאין צורך בכך יותר. זה כבר אינו משרת אתכם. העולם השתנה. היום מעריכים יותר ויותר אנשים עם כשרונות, כישורים ועיסוקים מסוגים שונים. מולטי טאלנט הפועלים במקביל במספר זירות מקצועיות, ואף ממציאים עיסוקים ועסקים מקוריים המבטאים את שילוב הכשרונות שלהם.

הפתיחות לשילוב כשרונות קיימת היום כמעט בכל מגזר: עסקי, אקדמי, תרבותי, חברתי, בארגונים וגם בקהילות.


אנשים רב מימדיים הם הכוכבים של העידן שלנו.

אין סיבה לכן שנותר על חלקים מעצמנו. להיפך. המצאות מדהימות ביותר נולדו לעולם כתוצאה מערבוב של תחומים אשר נראו לכאורה לא קשורים. היכולת לפתח כשרונות מגוונים היא זו שמאפשרת לנו לזהות אפשרויות חדשות, ואף פותחת עבורנו דלת לרעיונות פורצי דרך.

סטיב ג'ובס הציע בנאום המפורסם שלו בסטנפורד "לחבר את הנקודות". עכשיו זה הזמן "לחבר את הנקודות" שלנו.

עוררו את הכשרונות "הרדומים" שלכם. שחררו אותם לעולם.

"קפצו למים" וממשו את כל החלקים והמימדים הטמונים בכם. אחדו, ערבבו, חברו, ונערו את כל הכשרונות החבויים.

מי יודע, אולי החיבור בין הכישרונות השונים שלכם, הוא זה שיהיה קרש הקפיצה להמציא את עצמכם מחדש.

אין אפילו אדם אחד נוסף בעולם עם ה"מיקס" המיוחד של הכישורים והחוויות האישיות שלכם. המציאו את עצמכם מחדש, זה כיף.


3. שאלו שאלות והטילו ספקות

מתי היתה הפעם האחרונה ששאלתם שאלה אמיצה? מתי הטלתם ספק במשהו שקשור לחיים שלכם?

כילדים אנחנו נולדים סקרנים ועם תשוקה לחדשנות. זו הסיבה שבגיל צעיר אנחנו שואלים הרבה שאלות, ולא ממש אכפת לנו מה יחשבו עלינו.

בגיל 3 אנחנו שואלים, בממוצע, 3 שאלות בכל 2 דקות.

עם השנים, הסקרנות שלנו נפגעת ואנחנו מתחילים לחשוש משיפוטיות יתר, כישלון וסטיגמה חברתית.

אנחנו "לומדים" בעיקר לענות במקום לשאול.

אנחנו גם לומדים שמי שעונה מהר או נכון מתוגמל. הוא המצליחן.

אבל יש פה פספוס. כי כשמדובר ביכולת להמציא את עצמנו מחדש דווקא נון קונפורמיסטיות היא זו שמשתלמת.


גדולי הממציאים בעולם, כמו גם בעלי עסקים מצליחים, הם בעלי מיינדסט סקרן, ממש כמו של ילדים. הם שואלים שאלות, מטילים ספקות, ולא הולכים בעקבות "העדר".

שאלות כמו האם זה חייב להיות ככה? האם זו הדרך היחידה לפעול? מדוע לא לנסות דרך אחרת? ומה יקרה אילו? שאלה שחזרה כפזמון חוזר בהרצאת טד שלי.

המיומנות של שאילת שאלות, ובמיוחד כאלה שהתשובה עליהן אינה מובנת מאליה, היא כלי עבודה אדיר לפתרון בעיות ולמידת נושאים חדשים.

אפילו שאלות שנראות טפשיות, יכולות לחולל שינויים עמוקים בתפיסה, ולהוביל לפתרונות חדשניים.


מחקרים מצביעים על כך שסקרנות משתלמת, כמעט תמיד.

סקרנות מעודדת חדשנות והמצאות, ויש אפילו קשר מוכח בין סקרנות לבין פרודוקטיביות.

בנוסף, אנחנו אוהבים יותר אנשים סקרנים, וכשמדובר בארגונים, דווקא אלה ששואלים יותר שאלות ומטילים ספקות, הם אלה שהופכים בהרבה מקרים לכוכבים של הארגון שלהם.

אז אם אתם רוצים להמציא את עצמכם מחדש, התחילו לשאול הרבה שאלות. הטילו ספק בכל מיני מוסכמות ואמונות שיש לכם על עצמכם ועל החיים, ותבדקו אם זה באמת חייב להיות ככה.

כשמתחילים לשאול שאלות, המוח מחפש תשובות, וכך הן מגיעות. לפעמים אפילו באמצע הלילה.

ואיזה כיף להתעורר עם רעיון חדש או כיוון חדש. נכון?


4. שחררו את הגאון היצירתי שבכם

בכל אחד מאיתנו חבוי גאון יצירתי. כן, גם בך.

זה משהו שאנחנו עושים בצורה הכי ייחודית ויצירתית, מתנת אל שלנו. כשאנחנו מגלים את הגאונות היצירתית שלנו ומתחילים להשתמש בה לטובת הכלל, אנחנו ממריאים, והחיים אף פעם לא יחזרו להיות אותו דבר. (ואני מתכוונת לטובה).

האם גיליתם כבר מהי הגאונות היצירתית שלכם?

זו יכולה להיות גאונות פיננסית, קולינארית, מתמטית, אומנותית, או כל תחום אחר שעולה בראשכם. האפשרויות הן אינסופיות, אפילו כאלה שאני בכלל לא מכירה. הגאון היצירתי שבכל אחד מאיתנו הוא חסר גבולות והגדרות. הוא "ענק מהחיים" ומתפתח כל הזמן.


אז איך מגלים את הגאון היצירתי שבנו?

חוזרים לטבע האמיתי שלנו. להיות מי שאנחנו, בלי זיופים, בלי מסכות ובלי ניסיון לרצות אחרים. פשוט להיות אנחנו, הכי אותנטיים שאפשר. זו העבודה הכי חשובה שלנו פה. להמציא את עצמנו מחדש זה הרבה פעמים פשוט לגלות מי אנחנו, מה המתנה המיוחדת שלנו לעולם, ואז ולחיות את זה בגדול.

בהרצאתה בטד The art of being yourself מדברת Caroline McHugh על כך שהדבר שמאפיין אנשים אשר מממשים את עצמם בהצלחה רבה, הוא אותנטיות. אנשים כאלה מכירים את הטבע האמיתי שלהם. הם הבינו מהי המתנה או המתנות המיוחדות שלהם, ועכשיו הם מפיצים את זה לטובת הכלל.


כל אחד מאיתנו הוא שונה. ממש כמו אבן חן יקרה. לכל אחד מאיתנו סט של כשרונות, חוויות וסיפור חיים שונה. אנחנו פה כדי להיות שונים, להיות מי שאנחנו, ולעשות את זה הכי טוב שאפשר, בגדול!

מציאת הגאון היצירתי שלנו חשובה היום במיוחד, במעבר מעידן הידע לעידן היצירתיות והכישרון. כי בעבר ידע היה כוח בשל היותו נדיר. אבל היום לעומת זאת הידע הוא זמין בכל מקום, וכל ילד יכול להשיג אותו בחיפוש בגוגל.

לכן מה שהופך לנדיר היום הוא לא הידע, אלא היכולת להתחבר למעיין היצירתיות הפנימי והייחודיות שלנו.

אז צאו לדרך. גלו את הגאון היצירתי שבכם, וחשפו אותו לעולם.


5. החליפו ודאות בגמישות

איך מתנהלים בעולם שיש בו חוסר ודאות?

איך מצליחים להמציא את עצמנו מחדש כשהעתיד לא ידוע?

למרות שבני אדם מעדיפים ודאות וביטחון, מחקרים מראים שדווקא חוסר ודאות היא זו שנותנת לנו תחושה של ויטאליות, חיוניות.


במילים אחרות, חוסר ודאות אינו בהכרח רע, בעיקר כאשר אנחנו לומדים לשחרר שליטה, ומחליפים את הצורך בוודאות בצורך בגמישות.

למעשה, זה די פשוט. הדבר הכי ודאי הוא שאין ודאות.

ואם יש כישור קריטי להצלחה כיום, הוא היכולת שלנו להתנהג בגמישות ולהסתגל למצבים משתנים בתנאים של חוסר ודאות.


החוקרת שרה שטיין גרינברג מסטנפורד טוענת שבזמנים של חוסר ודאות, המיומנות הכי חשובה שיכולה להיות לנו, היא היכולת להסתגל למצבים חדשים. או ליתר דיוק, היכולת לשרוד טוב את הרגע הנוכחי, ובמקביל לנוע לקראת עתיד טוב יותר של שגשוג.

במילים אחרות, אם אתם רוצים להמציא את עצמכם מחדש, חשוב שתפתחו גמישות כלפי שינויים.


כעת, העבודה שלכם מתחילה. להמציא את עצמכם מחדש זה תהליך שדורש התכוונות, מאמץ, מיקוד בכיוונים חדשים. זהו מסע שמתחיל במוכנות "לשכוח" את העבר, כדי לפתוח דף חדש. לשאול שאלות, להטיל ספקות. להכיר בכישורים הרבים שלכם, לשחרר את היצירתיות שלכם, ולעשות את הכל בגמישות ובהנאה.

 
 
 

Comments


הודעתך נשלחה בהצלחה!

כל‭ הזכויות‭ ‬שמורות‭ ‬לנילי‭ ‬פרץ‭ |   ‬האתר‭ ‬נבנה‭ ‬ע"י‭ ‬סטודיו‭ ‬ג'ירפיקה ©

רוצה לדבר איתי?

כאן אפשר להשאיר לי הודעה >

מבטיחה לחזור בהקדם

Nili peretz נילי פרץ, מימוש פוטנציאל המוח והמיינדסט בעסקים.

לוגו לאתר נילי פרץ.png
bottom of page