3 דברים שיזמים יוצאי דופן עושים שונה שעוזר להם להצליח גם בתקופות של כאוס
- Nili Peretz
- 2 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 22 באוק׳ 2024
הקדמה:
בעידן של חוסר ודאות וכאוס, כאשר המציאות משתנה בקצב מסחרר ואין שום דרך לדעת כיצד יראה העתיד, כיזם, בעלים או מנהל בארגון שלך אתה בוודאי תוהה כיצד כל זה ישפיע על העסק שלך ועל השוק.
במאמר זה אשתף ב-3 דפוסי חשיבה של יזמים מצליחים, המאפשרים להם להמשיך ליזום ולשגשג גם בתקופות של כאוס וחוסר ודאות.
מחפשים בעיות - במקום פתרונות
יזמים יוצאי דופן לא "מחכים על הגדר" בתקופות של חוסר בהירות כדי לראות איך דברים יתפתחו. הם "קופצים למים" כדי לחפש בעיות, באגים וקשיים הדורשים מענה.
מיומנות זו של איתור בעיות, אתגרים וקשיים דורשת נקודת מבט חקרנית וביקורתית, ביחד עם אומץ ואותנטיות.
אף אחד לא רוצה להיחשב כעושה בעיות, ובעיקר כשאין בידו עדיין את הפתרון לבעיה. בנוסף, הצפת בעיות פוגעת בהרמוניה שלנו ומחייבת לכן יכולת התמודדות רגשית עם התסכול והמחיר הכרוכים בכך.
אז מה טוב בזה בכל זאת? ולמה יזמים מצטיינים עושים זאת שוב ושוב?
התשובה טמונה בבעיה עצמה. פעמים רבות עמוק בתוך הבעיה מסתתר פוטנציאל להזדמנות עסקית, כזו שיכולה בתנאים המתאימים להבשיל ולצאת לעולם.
אחד היזמים שפגשנו בעמק הסיליקון הודה בפנינו, כי הדרך הטובה ביותר לעלות על הרעיון הגדול הבא שלך היא לצאת לשטח ולחפש באגים. רק כאשר אתה חי את השטח ומסכים "לפגוש" את האתגרים ולחוות את התסכול הרגשי שהם מעוררים בך, רק אז אתה יכול לעבור מבעיות לפתרונות, ומאתגרים להזדמנויות.
אפשר לומר שיזמים יוצאי דופן יודעים שהזדמנויות לא מגיעות עם סרט ורוד ועטיפת מתנה. להיפך. הרבה פעמים הן מסתתרות בתוך בעיות וקשיים. אם תרצו, הגרסה המודרנית של סיפור הנסיכה והצפרדע. רק לאחר שאנחנו מסכימים "להתנשק" עם הבעיה היא הופכת לנסיכה.
אורי לוין, אחד המייסדים של חברת WAZE האגדית אשר שינתה לחלוטין את כללי המשחק בשוק הניווט, אמר פעם בראיון לדיילי ניוז, כי אחד הדברים שיזמים צריכים לעשות כדי להצליח בעסקים זה "להתאהב" בבעיה.
Vionx Energy, Paypal, WayUp, Uber, Classpass, Payoneer, Rep'nup
כולן דוגמאות לחברות מובילות בתחומן אשר הוקמו כדי לפתור בעיה ולתת מענה לקושי או אתגר.
כך למשל, חברת ויוניקס (VIONX) אשר הציעה פתרון לבעיה הקשה של חידוש אנרגיה.
או כפי שמנכל החברה David Vieau הצהיר פעם:
״אנחנו רוצים ליצור מערכות לא תלויות לחלוטין בגלל שהשמש לא תמיד זורחת והרוח לא תמיד נושבת״.
גם LIZ WESSEL נתקלה בבעיה אמיתית בשוק העבודה, כאשר כבר בתקופת הקולג היא שמה לב שמציאת עבודה היא משימה קשה אפילו עבור הסטודנטים הטובים ביותר וגם עבור החברות המבוקשות ביותר. זו הסיבה שעזבה את גוגל לאחר עבודה קצרה של שנתיים בלבד, כדי להקים את הסטרט אפ שלה WAY UP ולפתור את הבעיה הזו אחת ולתמיד.
לפעמים אפילו בעיה קטנה יכולה לייצר הזדמנות עסקית גדולה. כמו חברת PETBNB אשר זיהתה בעיה של בעלי חיות מחמד שרוצים לצאת לחופשה, והציעה פתרון אלגנטי לשדך ביניהם לבין אנשים שמוכנים תמורת תשלום לשמור על בעלי החיים לתקופה קצרה.
המיומנות של איתור בעיות והפיכתן להזדמנויות היא אפוא אחד הסודות של יזמים מצטיינים בכל עת. אבל בעיקר בתקופות קשות של חוסר ודאות וכאוס כאשר השוק מלא באתגרים בעיות וקשיים, דווקא אז המיומנות הזו יכולה להפוך לקרש קפיצה אל עבר הצלחה ושגשוג עסקיים.
שואלים שאלות - במקום לתת תשובות
״אבא, למה אנחנו לא יכולים להמציא סוכריה על מקל שבריאה לשיניים?״
זו היתה השאלה ששאלה Alina Morse את אביה בגיל 7 כשהוא אסר עליה לאכול סוכריות והסביר לה שהן לא בריאות לשיניים שלה. שאלה זו הביאה ללידת חברת ZOLLIPOPS המייצרת סוכריות על מקל שהן למעשה טובות לשיניים. מה ששינה לחלוטין את כללי המשחק בתעשיית הסוכריות.
מתי היתה הפעם האחרונה ששאלת שאלה אמיצה?
מתי אם בכלל הרשת לעצמך לשאול שאלה טפשית?
כילדים אנחנו נולדים סקרנים ועם תשוקה לחדשנות. זו הסיבה שבגיל צעיר אנחנו שואלים הרבה שאלות ולא ממש אכפת לנו מה יחשבו עלינו. עם השנים הסקרנות שלנו נפגעת, ואנחנו מתחילים לחשוש משיפוט יתר, כישלון וסטיגמה חברתית. לכן אנחנו מתחילים לחשוש לקחת את הסיכון ולשאול שאלה, שמא היא תהיה השאלה הלא נכונה.
אבל יזמים יוצאי דופן לא מפסיקים להיות סקרנים כמו ילדים. הם שואלים שאלות כמו:
מי אמר? למה זה חייב להיות ככה? האם אפשר לעשות את זה שונה?
או שתי מילות הקסם שהצגתי בהרצאתי בTEDX על הכוח של חוצפה חיובית:
"What if?"
מה אם?
המיומנות של שאילת שאלות, ובמיוחד כאלה שהתשובה עליהן אינה מובנת מאליה, היא כלי עבודה אדיר לפתרון בעיות וללמידת נושאים חדשים. שאלות מאפשרות לנו להעמיק הבנה בנושא מסויים, לחשוף סתירות וקונפליקטים סמויים, לקרוא תיגר על כללי חשיבה נוקשים, לחשוף יוצאים מן הכלל ועוד.
באמצעות שאילת שאלות, אפילו כאלה שנראות טפשיות, ניתן לחולל שינויים עמוקים בתפיסה, ולהוביל לפתרונות חדשניים.
בספרו ORIGINALS מתאר אדם גרנט את סיפור ההקמה של חברת WARBY PARKER אשר הוקמה כתוצאה מהשאלה: איך יכול להיות שאביזר כל כך פשוט כמו משקפיים יעלה יקר משמעותית יותר ממכשיר מתוחכם כמו אייפון? והאם זה חייב להיות ככה?
ליזמים יוצאי דופן יש אם כן מיינדסט ספקני שגורם להם לשאול שאלות. בבסיס המינדסט הזה עומדים ערכים כמו סקרנות, תעוזה, חתירה לאמת, עומק, יצירתיות ומצוינות. המיינדסט הזה הוא גם זה שמאפשר להם להמציא רעיונות חדשניים.
ממוקדים במה שהם לא יודעים - במקום במה שהם יודעים
ליזמים יוצאי דופן יש את היכולת "לשכוח" את מה שהם יודעים לטובת מה שהם עוד לא יודעים. לכן הם מוכנים לפעול גם בתחומים שבהם אין להם כל ידע מוקדם,ניסיון ומומחיות. החופש שלהם מהצורך "לדעת הכל" ביחד עם האומץ שלהם לפעול מחוץ לתחום המומחיות, פותחים בפניהם דלת לרעיונות חדשניים אשר משנים את כללי המשחק גם ובעיקר בתקופות של חוסר ודאות.
יש המון דוגמאות של חברות מצליחות כמו: Airbnb, Honest Tea, nVision Medical
שהוקמו על ידי יזמים שלא היה להם ידע קודם או מומחיות בתעשייה אליה הם פרצו ושינו את כללי המשחק.
הסופרת והחוקרת האמריקאית LIS WIESEMAN אשר כתבה את הספר MULTIPLIERS
מצביעה על הסכנה שבלדעת יותר מידי. בהרצאתה THE POWER OF NOT KNOWING
היא מתארת תופעה שבה אנחנו מתחילים להתהלך כמו טווסים עם עודף מידע, כל כך מלאים מעצמנו עד שאנחנו הופכים למחסלי רעיונות ולו רק כדי שנוכל להמשיך לשחק אותה בטוח כמו שאנחנו רגילים.
אבל יזמים יוצאי דופן הם שונים. הם מבינים שהם בשיא שלהם דווקא כאשר הם יודעים הכי מעט. איך זה קורה?
בהיעדר דעה קדומה הם פתוחים לרעיונות חדשים ונשענים על משאבים פנימיים כמו השראה, אלתור ואינטואיציה.
מסקנה:
בתקופה של חוסר ודאות ואי בהירות לגבי העתיד, אתם יכולים לאמץ את 3 דפוסי החשיבה של יזמים יוצאי דופן כדי לעלות על הרעיון הגדול הבא שלכם.
צאו "לשטח" לחפש בעיות, אתגרים וקשיים. מי יודע?, אולי אם תסכימו "להתאהב" בבעיה ולחקור אותה לעומק, היא עוד עשויה להפוך לסינדרלה בדמות הזדמנות עסקית אדירה.
הישארו סקרנים כמו ילדים, ואל תחששו משיפוטיות יתר, סקרנות היא משתלמת.
שאלו שאלות אמיצות כמו WHAT IF ו WHY, והטילו ספק בסטטוס קוו כדי להמציא את כללי המשחק מחדש.
הסכימו לשכוח את מה שאתם יודעים לטובת מה שאתם לא יודעים. היזכרו בחוויה של להיות "מתחילים" וחסרי מומחיות וידע. הסכימו לוותר על ידע כדי לחזור להיות נאיביים. האמינו שאתם יכולים להישען על מקורות פנימיים כמו השראה, אינטואיציה ואלתור. הסכימו "ללכת לאיבוד" ולהקשיב לבטן שלכם. היא עוד עשויה להפתיע אתכם.
Comments